Impamantarea

Ce este impamantarea?

Legarea la pamant in sine reprezinta conectarea unui element conductor la sol printr-o cale conductoare. Legarea la pamant este realizata prin impamantarea partilor (sau pieselor) metalice care in mod normal de operare nu transporta tensiune, dar ar putea transporta in cazul aparitiei unei defectiuni ( gen deteriorarea izolatiei unui conductor ce intra in contact cu partea metalica a masinii de spalat, frigiderului, utilajului de productie, etc.).

 

De ce avem nevoie de impamantare?

Impamantarea:

  • in primul rand asigura protectia oamenilor sau a altor fiinte vii impotriva atingerilor periculoase;
  • in al doilea rand ajuta la protectia impotriva altor supratensiuni sau descarcari electrice atmosferice.

Ca si element de securitate crucial in instalatiile electrice, instalatia de impamantarea si-a castigat in sfarsit importanta bine meritata in ultimii ani. Ea trebuie sa existe integrata in orice instalatie electrica aferenta oricarei cladiri sau obiectiv de exploatare. Este de retinut faptul ca impreuna cu restul protectiilor electrice asigura cerintele de securitate electrica si de sanatate in exploatare.

 

Tipuri de instalatii de legare la pamant

Prizele de pamant pot fi:

  • naturale, cand electrozii aflati in contact cu pamantul sunt reprezentati de armatura metalica a fundatiei sau de elementele metalice ale instalatiilor cladirii;
  • artificiale, cand electrozii sunt montati special pentru distribuirea curentului electric spre sol. Priza de pamant artificiala se conecteaza la priza naturala a cladirii.

impamantarea aa tehnic

 

Rezistenta de dispersie a prizei de pamant

Rezistenta de dispersie a prizei de pamant pentru instalatiile de protectia omului impotriva tensiunilor accidentale de atingere trebuie sa fie mai mica de 4 ohmi. Rezistenta de dispersie a prizei de pamant pentru instalatiile de protectie omului impotriva trasnetelor  trebuie sa fie mai mica de 10 ohmi. In cazul in care priza de pamant deserveste ambele instalatii de protectie atunci rezistenta de dispersie trebuie sa fie mai mica de 1 ohm.

 

Realizarea instalatiei de legare la pamant

Realizarea unei prize de impamantare se efectueaza doar de firme autorizate de catre Autoritatea Natonala de Reglementare in Energie – ANRE. Dupa realizarea prizei de impamantare, aceasta trebuie verificata si intretinuta periodic. Periodicitatea masuratorilor de impamantare se face:

  • cel putin o data pe an la retelele generale de legare la pamant (o data pe timp umend si o data pe timp uscat);
  • cel putin de 2 ori pe an la instalatiile subterane si in instalatiile locale de legare la pamant.

 

Mentinerea in cadrul legal

In urma verificarilor se emit buletine de masuratoare (verificare) care trebuie pastrate la Cartea Tehnica a Constructiei din doua motive:

  • pentru a putea fi urmarit istoricul instalatiei de legare la pamant in timp si ulterior intretinerea ei (verificarea gradului de corodare in timp a pieselor componente);
  • pentru a putea fi prezentate in cazul unui control din partea organelor abilitate, cum ar fi Inspectoratul Teritorial de Munca – ITN sau Inspectoratul de Situatii de Urgenta – ISU.

 

AA TEHNIC asigura proiectarea, executia, verificarea si intretinerea instalatiilor de legare la pamant. Contact!