Retele de date, voce si catv

Amenajarea unui sediu nou implica si realizarea retelei de date care va permite comunicarea diverselor echipamente IP instalate in retea (spre exemplu: calculatoarele vor comunica cu imprimantele, cu videoproiectoarele sau vor stoca date pe mediile de stocare), cat si realizarea retelei de voce care va permite dialogul verbal intre diferite birouri sau departamente. Reteaua de CATV va permite difuzarea informatiilor de televiziune si/sau radio catre noi ocupanti ai sediului.

Reteaua de date-voce cunoscuta si ca retea de cablare structurata asigura practic interconectarea echipamentelor si accesul la informatia interna sau externa in orice cladire de birouri, laboratoare scolare, policlinici sau institutii publice.

Reteaua de date poate fi folosita ca intranet, extranet sau cu acces la internet.

Intranetul reprezinta o retea privata accesibila doar utilizatorilor unei organizatii, institutii sau companii, si poate oferi (sau nu) acces la internet dar doar prin intermediul unui firewall. (vezi link Wikipedia despre firewall)

Extranetul reprezinta extensia unei retele intranet ce permite comunicarea intre anumite locatii din aceasta retea extranet dar care ofera acces limitat in intranetul acestor organizatii.

Internetul este o retea de retele vazuta ca un mediu de comunicare in masa pentru utilizatorii sai.

 

6.1 Retele de date

6.2 Retele de voce

6.3 Retele de catv – antena comuna

6.4 Retele de catv IP